Mélyítené a gazdasági kapcsolatokat a kelet- és dél-afrikai országokkal az EU

EEN

Az Európai Unió Mauritiuson tárgyalásokat kezdett öt kelet- és dél-afrikai partnerrel (úgynevezett ESA-államok: a Comore-szigetek, Madagaszkár, Mauritius, a Seychelle-szigetek és Zimbabwe) a meglévő gazdasági partnerségi megállapodás elmélyítése céljából. Tekintettel a jelenlegi megállapodás pozitív eredményeire, most, a megállapodás végrehajtásának 8. évében az öt ország kinyilvánította az iránti készségét, hogy az árukereskedelmen túlmutató, átfogóbb megállapodást kössön. Az EU üdvözölte ezt a lépést, különösen a fenntartható beruházásokra és munkahelyekre irányuló Afrika–Európa szövetséggel összefüggésben.

2012 óta, amikor az eredeti megállapodás alkalmazása megkezdődött, az öt ESA-államból az EU-ba irányuló export majdnem egynegyedével nőtt, és 2018-ban közel 2,8 milliárd eurót ért el. Egyre növekszik az európai vállalkozások által a régióban végrehajtott beruházások aránya is. Az új megállapodásnak a kereskedelemmel kapcsolatos egyéb fontos területekre és szabályokra is ki kell terjednie, ideértve például a szolgáltatásokat, a beruházásokat, a kereskedelem technikai akadályait, a szellemi tulajdonjogokat, valamint a kereskedelem és a fenntartható fejlődés kapcsolatát.

Cecilia Malmström, kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos kijelentette: „Az ESA-régió egész Afrikában úttörő szerepet tölt be kereskedelmi partnerségünket tekintve. A jelenlegi megállapodás elmélyítésével partnerségünket egy másik szintre emeljük. Az elmélyített megállapodás fellendíti a kétoldalú kereskedelmi és beruházási folyamatokat, és hozzájárul régióinkban a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez is, a fenntartható fejlődés előmozdítása mellett. Az EU teljes mértékben támogatja e fontos törekvést”.

Az EU az említett öt ESA-állam első számú kereskedelmi partnere. Az átfogó szabadkereskedelmi megállapodás az üzleti és beruházási környezet javításán túl fellendítené ezen öt ESA-állam gazdaságát, például az EU-ba irányuló kivitelük diverzifikálása révén. A folyamat a 2018 szeptemberében elindított, a fenntartható beruházásokra és munkahelyekre irányuló Afrika–Európa szövetség végrehajtását is támogatná. Továbbá elősegítené a regionális gazdasági integrációt például a regionális értékláncok fejlesztése útján, valamint a kontinentális integrációt azáltal, hogy előmozdítja az öt ESA-ország felkészülését az az Afrikai Unió keretében afrikai kontinentális szabadkereskedelmi térség (AfCFTA) végrehajtására. A gazdasági partnerségi megállapodások (GPM-ek) a jövőbeli AfCFTA útját is kikövezik.

Az Európai Unió öt ESA-állam kérésére megállapodott abban, hogy pénzügyi támogatást nyújt egy, a GPM-et koordináló mechanizmus létrehozásához. E mechanizmus célja, hogy megfelelő koordinációt és technikai támogatást biztosítson öt ESA-állam számára, és így azok hatékonyan részt vehessenek a tárgyalási folyamatban. A koordinációs mechanizmus már segítséget nyújtott az ESA-államok számára a közelgő tárgyalások hatókörének meghatározására szolgáló szakasz előkészítésében.

Háttér-információk

A gazdasági és partnerségi megállapodások (GPM-ek) olyan kereskedelmi és fejlesztési együttműködési megállapodások, amelyek kedvező származási szabályok alapján vám- és kvótamentes hozzáférést biztosítanak az uniós piachoz a partnerországok számára. Támogatják az export diverzifikációját, a versenyképességet, és előmozdítják a helyi értékláncok létrehozását.

A kelet- és dél-afrikai (ESA-) államokkal jelenleg érvényben lévő ideiglenes gazdasági partnerségi megállapodás (IEPA) alkalmazásának 2012-es megkezdése óta Madagaszkár EU-ba irányuló exportja több mint kétszeresére nőtt. A Seychelle-szigetek exportja több mint egyharmadával növekedett a 2012–2018 közötti időszakban. Zimbabwe Unióba irányuló kivitele ugyanebben az időszakban 12%-kal emelkedett, miközben a világ többi részébe irányuló exportja csökkent. Mauritius kivitelének továbbra is az Európai Unió a fő célpontja – például a halászati termékek esetében exportnyereséget könyvelhet el.

2017-ben négy ESA-állam (Mauritius, Madagaszkár, a Seychelle-szigetek és Zimbabwe) felkérte az EU-t, hogy kezdjen tárgyalásokat az ideiglenes partnerségi megállapodás lehetséges kiterjesztéséről, hogy az túllépjen a jelenleg a piacra jutásra és a fejlesztési együttműködésre kiterjedő alkalmazási területén. A cél az volt, hogy az elmélyített megállapodás a kereskedelemmel kapcsolatos további területekre és szabályokra is kiterjedjen a gazdasági partnerségi megállapodás 53. cikkében előírt időszakonkénti felülvizsgálati záradéknak megfelelően (úgynevezett „elmélyítési” folyamat). A tárgyalások megkezdése előtt mindkét fél egyetértett az elmélyítés hatályával és céljaival. 2019 februárjában, az ideiglenes gazdasági partnerségi megállapodás megerősítését követően a Comore-szigetek megkezdte annak ideiglenes alkalmazását, és csatlakozott az elmélyítési folyamatban részt vevő másik négy ESA-államhoz.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye – 2019. október 2.

2019-10-04T08:42:42+00:00