Klímasemlegesség: szakértői ajánlások segítik az energiaigényes iparágak hozzájárulását az uniós célok eléréséhez

EEN

Az Európai Bizottság ajánlásokat tesz közzé arról, hogy egy szakértői csoport szerint miként kell átalakítani az Európai Unió energiaigényes iparágait ahhoz, hogy segítségükkel 2050-re meg lehessen valósítani a körforgásos és klímasemleges gazdaság megteremtésére irányuló uniós szintű célkitűzéseket. Ezeket a célkitűzéseket a Bizottság Tiszta bolygót mindenkinek stratégiai jövőképe részeként terjesztették elő 2018 novemberében.

A szakértői csoportban tizenegy olyan iparág képviselteti magát, amelyek – például az alumínium-, az acél- és a cementipar – az uniós ipar energiafogyasztásának több mint a feléért felelnek. A szakértők létrehoztak egy szakpolitikai keretet, amely igyekszik megfelelő egyensúlyt teremteni az éghajlattal kapcsolatos európai célkitűzések és az uniós ipar versenyképességének fenntartása között. Munkájukkal a Bizottság jövőbeni európai zöld megállapodását és az Európai Unió iparstratégiáját támogatják.

Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos hangsúlyozta: „Az uniós iparágak fontos partnereink a klímával és a körforgásos szemléletmóddal kapcsolatos célkitűzéseink elérésében, és nagyra értékelem az elkötelezettségüket. A klímasemleges gazdaság kialakítása nem csak a későbbi generációk miatt alapvető fontosságú. Hatalmas lehetőségeket kínál az innováció, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából is.”

Az ajánlások között olyan intézkedések is helyet kapnak, amelyek megfelelő piaci impulzusokat adhatnak az új beruházások vonzásához, és segíthetnek a vállalatoknak a klímasemlegesség eléréséhez szükséges költséghatékony megoldások megvalósításában. A szakértők annak a jelentőségét is hangsúlyozzák, hogy az átalakulás méltányos módon történjen, hogy a munkavállalók a jövőben is használható készségekre tehessenek szert, valamint hogy a szóban forgó iparágakra épülő közösségek segítséget kapjanak az átálláshoz.

Az ajánlások három prioritásban foglalják össze a főbb sikertényezőket:

  • Piacot kell teremteni a klímasemleges és körforgásos gazdaságból származó termékeknek, például a közbeszerzések átgondoltabb felhasználásán keresztül, fenntartható termékek és szolgáltatások választásával. Erre a szabályok 2014-es felülvizsgálata is lehetőséget biztosít, amely felhatalmazza a hatóságokat, hogy az áruk és szolgáltatások vásárlása során közbeszerzéseken keresztül valósítsák meg a környezeti, társadalmi és innovatív célkitűzéseiket. A szakértők emellett azt is hangsúlyozzák, hogy segíteni kell a fogyasztókat abban, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak.
  • Nagy volumenű kísérleti projekteket kell kidolgozni a tiszta technológiával kapcsolatban annak érdekében, hogy eredményeik a piacon is megjelenhessenek. A projekteket uniós forrásokkal kell támogatni, valamint meg kell könnyíteni a magánfinanszírozáshoz való hozzáférésüket.
  • Meg kell kezdeni az átállást az alternatív, klímasemleges energia- és nyersanyagforrásokra. Ehhez világviszonylatban is versenyképes árakon kell hozzáférhetővé és elérhetővé tenni őket, fel kell térképezni az energetikai infrastruktúrát és ellátást, és szem előtt kell tartani az energiahatékonyság elsődlegességének elvét.

A szakértői csoport emellett javaslatot tesz egy ipari átalakulással foglalkozó megfigyelőközpont létrehozására, amely nyomon követi az ipar által a klímasemlegesség felé tett lépéseket, valamint iránymutatással szolgál az érintetteknek.

A következő lépések

A Bizottság a következő év elején fogja bemutatni az ajánlásokat a tagállamoknak, az EU Versenyképességi Tanácsának és az Európai Parlamentnek.

Háttér-információk

A Bizottság 2015 októberében hozta létre az energiaigényes iparágakkal foglalkozó magas szintű munkacsoportot, amelyben a tagállamok, az ipar és a civil társadalom képviselői is helyet kaptak, hogy az energiaigényes iparágakkal kapcsolatos szakpolitikákra vonatkozóan tanácsokkal szolgáljanak. A magas szintű munkacsoport ipari résztvevői 2018 szeptemberében már kiadtak egy közös jelentést, amellyel hozzájárultak a Bizottság „Tiszta bolygót mindenkinek” stratégiai jövőképéhez.

Ezek az iparágak számos értéklánc szerves részét képezik, és rendkívül fontosak a gazdaság és a munkahelyteremtés szempontjából is. Az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás törekvéseit ők is támogatják, és felismerik, hogy mekkora kihívásokkal, ugyanakkor lehetőségekkel is jár az átalakulás. Komoly múlttal rendelkeznek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése terén: 1990 és 2015 között 36 százalékkal mérsékelték kibocsátásukat. Tekintve, hogy ezekre az iparágakra hosszú beruházási ciklus jellemző, a 2050-es célkitűzések eléréséhez gyors cselekvésre van szükség.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye – 2019. november 28. 

2019-11-29T11:22:04+00:00