Kisokos vállalkozás indításához

Kisokos vállalkozás indításához 2020-01-22T12:36:08+00:00

Hogyan kell elindítani egyéni vállalkozást, hogy működik az elektronikus ügyintézés?

Dr. Tóth László  a CSMKH Kormányablakának munkatársa 2019. májusi kamarai előadásában összegyűjtötte az egyéni vállalkozásokkal, és az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos legfontosabb hatósági információkat. Az előadásanyag ITT érhető el.

Milyen végzettség szükséges  a vállalkozásomhoz?
Az alábbi jogszabályok ágazatonkénti bontásban írják le a szükséges szakképesítést:

21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről

5/1997. (III. 5.) IKIM rendelet egyes ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről

1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről

Szükség van-e működési engedélyre? 

Működési engedélyre az üzletköteles termékek forgalmazása esetén van szükség. Ezek a termékek az alábbi jogszabály 3. mellékletében vannak felsorolva:

210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről

Ha a vállalkozás nem forgalmaz üzletköteles terméket bejelentést minden kereskedelmi tevékenység esetében szükséges tenni a területileg illetékes jegyzőnél. A bejelentésről és a kereskedelmi tevékenység feltételeiről az alábbi jogszabályok rendelkeznek:

2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről

210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről

Szükség van-e telepengedélyre?

Ipari tevékenységek esetében megkülönböztetünk bejelentésköteles és telepengedélyköteles tevékenységeket. Az engedélyezést a területileg illetékes jegyzőnél kell elindítani, a jegyző a bejelentést követően felveszi a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, akik az ellenőrzést végzik.

Az egyes kategóriák és a bejelentés menete az alábbi jogszabályban olvasható:

7/2013. (II. 27.) Korm. rendelet a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól

Hogyan kell kiírni az árakat? Mit kell tenni vásárlói panasz esetén?

A fogyasztóvédelmi törvény rendelkezik arról, hogy miről kell tájékoztatni a vásárlót, hogyan kell feltüntetni az árakat, és hogyan kell kezelni a vásárlói panaszokat:

1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről

Hogyan kezelhetek adatokat?

A 2018. május 25-én életbe lépő GDPR szabályozás legfontosabb tudnivalóit Dr. Horváth Péter kamarai ügyvéd összefoglalójában. ITT érhető el a tájékoztató anyag.

Milyen adózási formát válasszak?

Az MKIK 2019-es Adótanácsadó kiadványa részletesen leírja az egyes adózási formák jellemzőit. Érdemes a kiadvány végén található összehasonlító táblázatokat is átnézni, hogy milyen bevétel esetében előnyösök az egyes típusok.

Adótanácsadó kiadvány

Van-e támogatás vállalkozás indítására?

Igen, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya kétféle támogatással is segíti azokat a regisztrált álláskeresőket, akik vállalkozást indítanának.

  • 6 hónapon keresztül a minimálbérnek megfelelő összeget igényelhető
  • 2018. augusztus 31-ig maximum 2 millió forint tőkejuttatásra lehet pályázni

További információ ITT érhető el.

Milyen munkaügyi előírások vonatkoznak rám?

A kamarák a munkaügyi előírások betartása érdekében tájékoztató, felvilágosító tevékenységet végeznek. A gyakorlatban a tájékoztatási feladatokat a kamarák a kormányzati igazgatással és a mukaügyi hatóságok együttműködésben látják el. A kamarai munkaügyi tájékoztatással kapcsolatos információs oldala IDE kattintva érhető el.