Jogszabályfigyelő

Jogszabályfigyelő 2018-02-01T15:09:53+00:00

Az alábbiakban olvashatják az aktuális vállalkozásokat érintő jogszabály-változásokat. 

 Ha a témában segítségre van szükségük az alábbi elérhetőségeken feltehetik kérdéseiket:

Piti Enikő: 06/62-554-250 135-ös mellék, piti.eniko@csmkik.hu.

 További információkat és leírásokat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

“Vállalkozásokat érintő jogszabály változások magyarázatai” című

oldalán találhat, melyet ezen a linken érhetnek el.

2018. január-február 

Új jogszabály a gázszereléssel kapcsolatban

Megjelent a nemzetgazdasági miniszter 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelete a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről, az e tevékenységek bejelentésének és nyilvántartásának rendjéről, valamint az e tevékenységekre vonatkozó kötelezettségek be nem tartásának esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről. A jogszabály pontosítja a gázszerelői jogosultságok feltételeit, valamint a továbbképzések rendjét. A rendelet foglalkozik a szabálytalanságok esetén alkalmazott szankciókról.

Megjelent a Magyar Közlöny 2018. évi 208. számában.

Új rendelet az utazási szerződésekről

Elfogadásra került és 2018. július 1-től hatályba lép a 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről. A rendelet az Európai Unió utazási csomagokról és az utazási szolgáltatásegyüttesekről szóló irányelvének átültetését szolgálja. A rendelet értelmében az utazási irodáknak a meglévő vagyoni biztosítéki rendszer fenntartása mellett a fizetésképtelenségre vonatkozó külön biztosítást is kell majd kötniük.

A rendelet a Magyar Közlöny 2017. évi 230. számában.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Az 2016-ban elfogadott adótörvény-módosítás 2018. január elsejétől hatályos X. fejezete új fizetési kötelezettséget állapít meg az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom tekintetében a szolgáltatók számára. A hozzájárulást a fenti szolgáltatások általános forgalmi adó nélküli (nettó) ellenértéke után kell megfizetni 4 százalékos mértékben. A hozzájárulást az önadózás szabályai szerint megállapítani és az áfabevallási időszak szerint, az áfabevallási határidőig kell bevallani és megfizetni. Azon időszakról, amelyről a kötelezett áfabevallást nem nyújt be, a szolgáltatásnyújtás teljesítési időpontját követő év február 25. napjáig kell a bevallást benyújtani és a befizetést teljesíteni.

Az új kötelezettséggel kapcsolatos alapvető szabályokat, gyakorlati tudnivalókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétett tájékoztató tartalmazza.

NAV üzemanyagárak

Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

  1. február 1-je és február 28-a között alkalmazható üzemanyagárak:

ESZ 95 ólmozatlan motorbenzin     362 Ft/l

Gázolaj                                                373  Ft/l

Keverék                                              399 Ft/l

LPG-autógáz                                      226 Ft/l