Ismét mestereket avattunk

CSMKIK, Főhír, Szakképzés

Ismét mestereket avatott a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: összesen 40 mesterlevelet adott át a gazdasági önkormányzat 2019. december 2-án Szegeden. Ezúttal autószerelő, gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat szerelő, hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő, cukrász és pincér szakemberek vehettek át oklevelet. Emellett a gyakorlati képzőhely ellenőrök, valamint a gazdasági önkormányzat gyakorlati oktatói képzését sikeresen elvégzők tanúsítványait is átadták.

Az ünnepségen Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a duális képzés fontosságát hangsúlyozva elmondta: kiemelten fontosak a kamara mesterképzései, mivel  a gyakorlati és a duális képzésben csak azok vehetnek részt, akik diplomával vagy ezzel a végzettséggel rendelkeznek, sőt vannak olyan szakmák – például a gáz- vagy a klímaszerelő – amit csak mesterlevéllel rendelkező szakemberek gyakorolhatnak. Hozzátette, hogy a most végzetteknek olyan fiatal, a minőségi munkavégzésre képes, munkaerőpiacon versenyképes szakembereket kell kinevelniük, akik az őket foglalkoztató vállalkozások versenyképességét is fokozzák.

A gyakorlati képzés színvonalának biztosításáért a mestervizsgával érintett szakmák mellett minden szakképesítésre vonatkozóan kifejlesztésre került egy új képzési program, a kamarai gyakorlati oktatói képzés. Ezt idén már több alkalommal megszervezte a megyei kamara. Az oktatás két szakaszból tevődött össze: 25 óra elméleti oktatásból, valamint 25 óra gyakorlati tréningből. A képzést összesen 48-an végezték el, ők is a mesterlevél átadón vehették át az erről szóló tanúsítványokat. Épp úgy, mint az a 9 szakemberek, akik a kamara 35 órás, gyakorlati képzőhelyek ellenőrzéséhez kapcsolódó képzését végezték el. A képzőhely-ellenőri vizsgán szerzett tanúsítvány megléte és 3 évenkénti megújítása a feltétele annak, hogy a gyakorlati képzőhelyek ellenőrzésén az adott szakképesítésben szakmai végzettséggel, gyakorlattal rendelkező szakember közreműködhessen, és segítse a duális képzés színvonalának emelését.

Az esemény végén dr. Kőkuti Attila, a kamara ipari alelnöke kiemelte, hogy  a most kinevezett mestereknek gyakorlati oktatóknak olyan világban kell helytállniuk, melyben az ipar 4.0, a digitalizáció és a robotika hívószavak uralkodnak. Nekik olyan fiatal szakembereket kell kinevelniük, akik képesek alkalmazkodni a gyorsan változó világhoz, nyitottak a folyamatos tanulásra és a változások kezelésére, ez pedig óriási kihívás elé állítja a szakképzés minden szereplőjét.

A 2019. DECEMBER 2-ÁN AVATOTT MESTEREK NÉVSORA

Autószerelő mesterek
Babinyecz Krisztián
Győri Zsolt Lajos
Kocsis László Attila
Stadler Péter
Temesvári József
Ződi Gábor

Gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat szerelő mesterek
Békési Norbert
Gyapjas-Sári Zsolt István
Kádár-Németh László
Kis Tamás Péter
Lajkó Róbert
Molnár József László
Piti Gábor Elek
Pozsár Rókus Attila
Tóth Attila
Tóth Gábor

Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő mesterek
Bagó Tamás
Búza Dávid
Csanjavec Tamás Gábor
Fejes Attila
Gombos Attila
Megyeri Zoltán
Mezei Béla
Ormándi Ádám
Seres Géza
Sipos Gábor
Szellák Tibor
Tompa Dániel
Uhrin Andor

Cukrász mesterek
Boros Zoltán Tamás
Erdős Zsuzsanna
Fischerné Farkas Irén
Kertész Gábor
Onozóné Törköly Tímea

Pincér mesterek
Faragó Tibor
Kormányos Sándor
Kővágó Gábor Attila
Németh Csaba
Németh Péter József
Vastag Balázs Zoltán

2019-12-03T08:18:54+00:00