Üdvözöljük a

Üzemlátogatások a pályaválasztás megkönnyítéséhez - Diákok a makói Váll-Kernél | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Üzemlátogatások a pályaválasztás megkönnyítéséhez - Diákok a makói Váll-Kernél

Szerző: Vántus Lilla | 2017. november 23.

Október első munkanapján vette kezdetét Csongrád Megyében a Kormányhivatal, valamint a kereskedelmi és iparkamara által közösen szervezett üzemlátogatások sorozata. A makói térségben elsőként október 5-én a Váll-Ker Kft.-nél volt az üzemlátogatás, ahova négy Makó környéki kistelepülés iskolájából 17 diák érkezett. 

A kandallógyártás rejtelmeiből és a műhelyekben való munkából kaptak ízelítőt az apátfalvi, kiszombori, csanádpalotai és makói nyolcadikos, érdeklődő diákok az Európa-szerte ismert, nemrégiben Magyar Termék Nagydíjjal is kitüntetett makói cégnél.


Az üzemlátogatás előtt Dr. Juhász Tünde,  megyei kormánymegbízott beszélt a megye és a térség álláskeresési lehetőségeiről, a foglalkoztatottsági adatokról. Elmondta: az álláskeresőket és a foglalkoztatottakat is segítik, hogy azok egymásra találjanak. A megyében idén augusztusban 8216 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, ez 825-tel kevesebb mint tavaly volt. Mindez 4,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. 881 pályakezdő keresett állást, többségük legfeljebb általános iskolát végzett, 13 százalékuk szakmunkás, míg 10 százalékuk érettségizett vagy diplomás. 

 

Nemesi Pál, kamaránk elnöke elmondta: a kamara fő célja, hogy megkönnyítse a fiatalok pályaválasztását azzal, hogy az idén mintegy 50 cég bevonásával, a gyerek maguk is megtapasztalhatják, hogy milyen is az élet egy üzemben. Farkas Éva Erzsébet makói polgármester pedig arról beszélt, milyen ösztöndíjrendszerrel segíti a város a helybeli fiatalokat.

 

Nagy Norbert, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a szakképzésben sok még a megoldandó feladat.  A makói térséget illetően hangzott el az információ, hogy a Galamb iskolából kikerült szakmunkás-tanulókat a Návay iskolában tanítják tovább.

 

Az üzemlátogatásokkal párhuzamosan zajlottak a pályaorientációs szülői értekezletek is, a Csongrád Megyei Pedagógiai szakszolgálattal együttműködve, előtérbe helyezve a vidéki iskolákat. 

 

Október 12-én volt kamaránk önálló, hiányszakmák népszerűsítésére épülő, gyakorlatorientált rendezvénye Hódmezővásárhelyen, a Fekete Sas Rendezvényházban. Erre a napra, illetve az üzemlátogatások alkalmával autóbusszal szállítottuk a diákokat. A programsorozat zárásaként november 16-18 között részt vett kamaránk a Kormányhivatal Pályaválasztási Kiállításán, ahol kollégáink segítettek a diákok szakmaválasztásában. 

 

A program a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére. A project, illetve a támogatási szerződés száma: NFA-KA-NGM-1/2016/TK/06