Üdvözöljük a

Mintegy 6500-an vettek részt idei pályaválasztási programokon | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mintegy 6500-an vettek részt idei pályaválasztási programokon

Szerző: Vántus Lilla | 2017. december 20.

Az őszi pályaválasztási időszak az IH Rendezvényközpontban megrendezett Pályaválasztási Vásárral és  a  Szent-Györgyi Albert  Agórában rendezett családi pályaválasztási kiállítással zárult. A két kiállítást a Csongrád Megyei Kormányhivatal szervezte, de kamaránk kiállítóként mindhárom napon részt vett - itt mutattuk be legújabb pályaorientációs kiadványunkat, a Szakmasorolót. 

Kamaránk mellett még kiállítóként részt vett ezen az eseményen 12 cég, 46 középfokú 4 felsőfokú oktatási intézmény és 6 civil szervezet. A két napon mintegy 2000 látogató volt jelen, a családi napon 500 család  tartotta fontosnak hogy gyermekével együtt informálódjon a továbbtanulásról.

 

Szakmasoroló

 

A szakmákról szóló ismereteket összefoglaló 80 oldalas kis könyv nagy népszerűségnek örvendett, hiszen egyszerre tartalmazza pl. a szakmaleírásokat, az iskolákat és az egyes szakmákban egészségügyileg kizáró/korlátozó tényezőket. 

 

Árnyék program

 

A kormányhivatallal és kamaránk  együttműködéssel befejeződött a Junior Achievement Magyarország Alapítvány Árnyék programja, ahol összesen 40 középiskolás diák „árnyékként követte” egy-egy szakma képviselőjét egy teljes munkanapon keresztül. A követett szakmák pl. színész, marketinges, turisztikai szakember, könyvelő és még lehetne sorolni.  

 

 

1351-en üzemlátogatáson

Mindezeken felül a CSMKIK koordinálásával és a kormányhivatallal való együttműködésben az 7. 8. osztályos általános iskolások üzemlátogatáson is részt vettek  október 2. - november 14. között.  Ebben az időszakban 63 céges és 27 tanműhelyes látogatáson voltak  1351-en.  Az üzemlátogatásokra való utazás kamaránk, a kormányhivatal és AZ Új Nemzedék Központ együttműködésével és a támogatásával  valósult meg.   

 

Iskolákban, szülők és tanulók között

 

Nem maradtak el a szülői értekezletek, osztályfőnöki órák sem az iskolákban. 13-szor voltunk, főként a környékbeli kisebb településeken tájékoztatót tartani elsősorban a nyolcadik osztályos tanulók szüleinek, amire 274 szülő volt kíváncsi. Az iskolai foglalkozásokon 721 tanuló vett részt 34 alkalommal. A két program a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársaival közösen valósult meg nagyobb részt. Ennek azért is van jelentősége, mert itt lehetőség volt arra is, hogy tanácsadók mérték fel a gyerekek továbbtanulási érdeklődését.  

A továbbiakban 8 további nagyobb rendezvényt szerveztünk általános iskolásoknak és középiskolásoknak. Ebből kiemelendő többek között a Tájoló nap, ami a gimnazisták pályaorientációs programja.  

A projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában valósult meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére.