Üdvözöljük a

Étkezési hozzájárulás, minimálbér - jogszabályváltozások érintik a tanulót megillető juttatásokat | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Étkezési hozzájárulás, minimálbér - jogszabályváltozások érintik a tanulót megillető juttatásokat

Szerző: Vántus Lilla | 2017. február 13.

A gyakorlati képzők részéről több megkeresés érkezett a kedvezményes étkezés természetbeni formáját és mértékét illetően.

Az Erzsébet Utalvány továbbra is adható a tanulónak, azzal együtt, hogy adóterhe megemelkedett. A vállalkozó saját lehetőségeihez mérten állapítsa meg újra, hogy az emelt adóterhet is figyelembe véve mekkora hozzájárulást tud adni a tanulónak.

A tanulószerződés nem tartalmazza kötelező elemként a természetbeni étkezési hozzájárulás módját és mértékét, ezért a tanulószerződést nem kell módosítani a hozzájárulás összegének változása miatt. Amennyiben az étkezési hozzájárulás mértékét és módját beleírták a tanulószerződésbe, akkor változás esetén a módosítás szükséges. A tanulószerződés-módosítás formanyomtatványa kamaránk honlapjáról letölthető.

 

***

Felmerült, hogy a nagyobb adóteher miatt a jövőben inkább készpénzben szeretnék biztosítani a vállalkozók az étkezési hozzájárulást a tanulónak. A jelenlegi jogszabályok figyelembevételével nem lehetséges készpénzben adni az étkezési hozzájárulást.

A jelenleg is hatályban lévő az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók juttatásairól szóló 4/2002. OM rendelet konkrétan nevesíti a kedvezményes étkezés formáit, így attól eltérni nem lehet:

„3. § (1) A tanuló részére a gyakorlati képzési napokon egyszeri kedvezményes étkezést vagy étkezési költségeihez természetbeni hozzájárulást kell biztosítani.”

A jogalkotói szándék ezzel az étkeztetés direkt módját kívánja elérni, azaz egy olyan eszközt határoz meg, amely a leginkább biztosítja, hogy a juttatást valóban étkeztetésre fordítják.

Az étkezési hozzájárulás természetben is adható, például egy menü megvásárlásával. Természetesen az Erzsébet Utalvány mellett más forgalomban lévő utalványok és kártyarendszerek is választhatók, amennyiben azok megfelelnek a jogszabályi követelményeknek.

 

Minimálbér emelés! A minimálbér 2017. évben bruttó 127.500,- Ft-ra emelkedett. Felhívjuk figyelmét, hogy a tanulószerződéses juttatás összegét 2017. januári hónaptól a megemelkedett minimálbér alapján kiszámítva emelni kell.

 

A projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma:
NFA-KA-NGM-1/2016/TK/06.