Üdvözöljük a

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Felkészültek a képzőhely-ellenőrök

2017. július 13.

Tovább bővült a képzőhelyek ellenőrzésébe ténylegesen is bekapcsolódó, illetve felkészültségük alapján bevonható kamarai szakértők létszáma. Ennek legnagyobb előnye, hogy a gyakorlati képzőhelyek szakmai alkalmasságának megítélése, a kamarai nyilvántartási feladatok ellátása időben és minőségben is megfelelhet a jogszabályi előírásoknak.

Emelkedett az alapnormatíva összege

2017. július 5.

JogszabályváltozásA Magyar Közlöny 98. számában jelent meg Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló törvény módosítása. 2017. VI. 29-i hatállyal módosította a 2017. január 1-jétől 2017. december 31-éig érvényes alapnormatíva összegét, mely már 480 000 forint/fő/év.  (Megállapította: 2017. évi LXXXVI. törvény 8. §-a) A változás az összes olyan vállalkozást érinti, amely részt vesz a tanulók gyakorlati képzésében. 

 

Felkészült szakértők ellenőrzik a gyakorlati képzőhelyek szakmai alkalmasságát

2017. június 8.

 

Tovább bővült a képzőhely ellenőrzésbe ténylegesen is bekapcsolódó, illetve felkészültségük alapján bevonható kamarai szakértők létszáma annak érdekében, hogy a gyakorlati képzőhelyek szakmai alkalmasságának megítélése, a kamarai nyilvántartási feladatok ellátása időben és minőségben is folyamatosan feleljen meg a jogszabályi előírásoknak. 

Véget ért az idei szintvizsga időszak

2017. június 1.

Az idei évben 603 vizsgázó mérettetett meg a tavaszi szintvizsga időszakban.  Ők azok, akik a tanműhelyi gyakorlat után nyáron már valós gazdasági körülmények között, tanulószerződéssel folytathatják gyakorlati képzésüket. 

Tanév végi tudnivalók a szakképzésben

2017. május 10.

A Kamarai Futár előző, márciusi számában megjelent írásunk, mely a gazdálkodó szervezetek számára szolgált tanácsokkal a nyári gyakorlat megszervezését illetően. Előző írásunkat folytatva, a tanév végi tudnivalókat ismertetjük az alábbiakban.

Megszűnnek a tanulószerződések a 9. évfolyam végén

2017. július 12.

2016. szeptember 1-jétől változás állt be a főtevékenységként gyakorlati képzést folytató cégek képzési tevékenységében, így az általuk a kilencedik évfolyamon kötött tanulószerződések automatikusan megszűnésre kerülnek a kilencedik évfolyam tanévének végén.

Gyakornoki programról szerveztek fórumot a térségi vállalkozásoknak Hódmezővásárhelyen

2017. június 30.

 Egy újabb GINOP-os pályázattal (GINOP 5.2.4.16) kapcsolatosan tartottak vállalkozói fórumot a kamaránk hódmezővásárhelyi kirendeltségén.

Tanulók foglalkoztatásával összefüggő tanácsok a gazdálkodó szervezetek számára

2017. június 2.

A Kamarai Futár előző, áprilisi számában megjelent írásunk, amely a gazdálkodó szervezetek számára szolgált tanácsokkal a tanév végi tudnivalókról. Az alábbiakban – előző írásunkat folytatva – szeretnénk kitérni arra, hogy mire kell figyelni, illetve mit kell garantálni a tanuló részére. 

A harmadik generációs fodrász - Presztóczki Veronika: A dinasztiás gyerekekre pici koruktól ragad a szakma

2017. május 11.

Presztóczki Veronikának édesapja és nagyapja is fodrász volt. Meggyőződése, hogy a dinasztiás mű- helyekben nemcsak szakmát lehet tanulni, de mélyebb kötődéseket, érzelmeket is el lehet sajátítani. A szentesi fodrászmester hagyomá- nyosan igényes a munkájára, aktív szereplője a szakmai közéletnek, tanít, és most éppen átalakítja az 50 éves üzlethelyiségét, kamarai kölcsönből.

Szakmák éjszakája múltidézéssel és technikai újdonságokkal

2017. május 9.

A Szakmák éjszakájának szervezésében kamaránk is részt vett.