Üdvözöljük a

Pharmacoidea Kft. a funkcionális élelmiszer-fejlesztés nemzetközi élvonalában | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pharmacoidea Kft. a funkcionális élelmiszer-fejlesztés nemzetközi élvonalában

Szerző: Gulyás Tünde | 2014. július 18.

Dr. Letoha Tamás cége és saját innovációs teljesítménye alapján 2013-ban az Enterprise Europe Network dél-alföldi követe lett. 2014-ben a civil kezdeményezéssel létrejött Példakép Alapítvány Magyarország 50 legsikeresebb, 40 év alatti vállalkozója közé választotta, majd a közönségszavazatok alapján a 2014-es Év Példaképévé nevezték ki. 

A szegedi Pharmacoidea Kft. vegyészekből, biológusokból, biomérnökökből álló kutatócsoportja dr. Letoha Tamás vezetésével a modern orvostudomány kritikus pontjaira keres megoldást, innovatív gyógyszerjelöltek, sejtterápiák és nagy hozzáadott értékű funkcionális élelmiszertermékek formájában. Fejlesztéseik nyomán indult el az Alzheimer-kór és az azzal rokon betegségekhez vezető molekuláris elváltozások megakadályozására alkalmas funkcionális élelmiszerek gyártása és forgalmazása MentalFitol márkanéven. A Pharmacoidea bekerült az Európai Unió legnagyobb gyógyszerkutatási programjába, az Innovative Medicina Közös Technológiai Kezdeményezés (Innovative Medicines Initiative) egyik konzorciumába. A kamara mellett működő Enterprise Europe Network - Szeged kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerének és partnerközvetítő hálózatának, automata keresőrendszerének segítségével Európa vezető kutatócsoportjaival és biotechnológiai cégeivel sikerült felvenniük a kapcsolatot. 

 

 

 

MentalFitol     

 

A szegedi kft. Tápén olyan üzemet hozott létre, amely fűszerek, gyógynövények és por alakú élelmiszer-alapanyagok – kávé, kakaó, fehérjeporok és egyéb élelmiszeripari adalékok – feldolgozását, csomagolását végzi. Egyik fejlesztésük a MentalFitol család: a természetes növényi eredetű hatóanyagokat alapvető élelmiszerekben teszik elérhetővé. A termékeket egyelőre bioboltokban, a CBA-, Auchan-láncban kaphatók.

„Az üzletfejlesztésben van tennivalónk a jövőben, és muszáj lesz kilépni saját fejlesztésű funkcionális élelmiszereinkkel nemcsak Európába, hanem a világba is, legfőképp Amerikába, ahol milliókat érintenek azok a betegségek, amikre étrendkiegészítő termékcsaládunk megoldást kínál. Szintén nyitnék a sokak által mostohagyereknek tekintett orosz és volt szovjet piacra is. Egy 10 milliós Magyarország a gépek kapacitásához, a termékben rejlő lehetőségekhez mérten kis piacnak számít” – mondta dr. Letoha Tamás, akinek cége 2013 novemberében megkapta az év középvállalkozása Presztízs díjat is.

 

Hogyan találnak meg egy kis magyar vállalkozást a nagy gyógyszercégek?

 

„Egyrészt gyakran veszek részt szakmai kongresszusokon, így kiépült egy kapcsolati rendszerem, másrészt nem ijedek meg attól, hogy felvegyem a kapcsolatot nagy gyógyszergyárak kutatási igazgatóival – osztotta meg velünk a cégvezető. – Sokan nem is hiszik el, mikor ezt mesélem, ahogy azt sem, hogy a gyógyszerbevitel terén elért eredményeim alapján 2011-ben felkértek egy európai konzorcium tagjának.”

 

Az orvostudomány kritikus pontjain kutatnak

 

Az Innovative Medicines Initiative keretében 2014. január 1-jével elindult legújabb projektjük – a német Fraunhofer Intézet és a belga UCB Pharma vezetésével – az Alzheimer-kór molekuláris rendszertanának kifejlesztésére irányul. Olyan új orvostudományi rendszertant épít ki a kór és a vele rokon betegségek számára, amely elősegíti a kutatókat új gyógyszerjelöltek és diagnosztikai módszerek kifejlesztésére.

A Pharmacoidea Kft. a modern orvostudomány kritikus pontjaira keres megoldást, innovatív gyógyszerjelöltek, sejtterápiák és nagy hozzáadott értékű funkcionális élelmiszertermékek formájában. A 2012 óta nemzetközi gyógyszergyárak (Sanofi, Abbvie, GSK, Boehringer, Merck, Pfizer, Novo Nordisk) partnereként génterápiás eljárások kifejlesztésén dolgozó Pharmacoidea a világ 52 országát összekötő innovációs hálózat, az Enterprise Europe Network hazai követeként aktív résztvevője a nemzetközi innovációs folyamatoknak.

 

Horizont 2020  

 

A funkcionális élelmiszerfejlesztéssel foglalkozókkal együttműködve – ezek európai kisvállalkozások, valamint a Német Élelmiszer- és Környezettudományi Intézet –, a Horizont 2020 keretein belül innovatív projektmegoldások kidolgozásán fáradoznak. Emellett aktív résztvevői a különböző nemzetközi üzleti fórumoknak. 2013 végén, több, mint ezer jelentkező közül bejutottak az Európai Befektetői Fórum Düsseldorfban tartott döntőjébe a 120 leginnovatívabb cég közé, bemutatkoztak a legnagyobb gyógyszergyáraknak, élelmiszeripari cégeknek, befektetői házak vezetőinek: új üzleti kapcsolatokat szerezhettek.

 

Csíráztatott szója daganatok ellen        

 

„Funkcionális élelmiszer-fejlesztés témában zárult le egy sikeres projektünk: ennek lényege, hogy a világnak egyre nagyobb mennyiségben van szüksége alternatív fehérjeforrásra – magyarázta az orvosi diplomával rendelkező dr. Letoha Tamás, a szegedi Pharmacoidea Kft. ügyvezető igazgatója. – Az egyre szaporodó népesség miatt azonban a mezőgazdaság nem képes ellátni állati fehérjével a világot, ezért olyan alternatív fehérjeforrásokra van szükség, melyek teljes értékű tápanyagok.

Partnerünk, a Fitorex Kft. előzetesen megvalósított gyártatási technológiájának hasznosításával olyan élelmiszer-ipari alapanyag előállítása vált lehetővé – folytatta a kutató –, amely a szója káros mellékhatásaitól mentesen egy nagyon értékes biológiai alapanyagot hozott létre. A csíráztatott szójamassza ideális alapanyag az új funkcionális élelmiszerek kifejlesztésére. A cél fehérjékben és egészségvédő ható anyagokban gazdag élelmiszerek előállítása. A szója fitokémiai vegyületei a hormonális túlműködés okozta daganatok és a krónikus gyulladásos folyamatok elsőrangú gátlószerei. Antioxidáns hatásuknál fogva a szója izoflavonoidok kedvezően befolyásolják a vér zsírsavösszetételét, csökkentve ezzel a krónikus érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ennek köszönhetően a szójában gazdag táplálkozási szokásokat követő ázsiai kultúrákban az érrendszeri megbetegedések, illetve az emlő- vagy prosztatarák előfordulása töredéke a Nyugaton mért értékeknek.”

A YASO elnevezésű speciálisan csíráztatott szóját a sütőipari cégek alkalmazhatják tészták, kekszek, félkész- és készételek gyártásában, de a húsipar is készíthet pástétomokat és egyéb húsipari termékeket. A gluténmentes tésztában például a liszt 30 százalékát helyettesíti YASO. A biotechnológiai cég projektje 2011 márciusában indult, ekkorra már adott volt a Fitorex technológiája: a költségvetés 70 millió forint, az uniós támogatás mintegy 45 millió volt.