Üdvözöljük a

Jogszabályfigyelő | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2017 Szeptember >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
181920212223
24
252627282930 

Jogszabályfigyelő

Az alábbiakban olvashatják az aktuális vállalkozásokat érintő jogszabály-változásokat. 

 

Ha a témában segítségre van szükségük az alábbi elérhetőségeken feltehetik kérdéseiket:

Piti Enikő: 06/62-554-250 135-ös mellék, piti.eniko@csmkik.hu.

 

További információkat és leírásokat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

"Vállalkozásokat érintő jogszabály változások magyarázatai" című

oldalán találhat, melyet ezen a linken érhetnek el.

 

 

 

Április 

 

Július 1-től változik a jövedéki adó szabályozás

 

2017. március 23-án kihirdetésre került a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény módosításáról szóló 2017. évi XXI. törvény, amely az új Jöt. hatálybalépését 2017. július 1-re halasztotta. A változások érintik az engedélyezés területét, ezentúl egy adóraktár típus lesz, mely magában foglalja a jelenlegi keretengedélyes tevékenységet is. Változik a biztosíték nyújtási rendszer is, a biztosíték típusok közé bekerül a készfizető kezesség is. A módosítás egyik célja a korszerűsítés: az eddigi papír alapú helyett elektronikussá alakítja a hivatal és a cégek közötti kommunikációt. Ennek megfelelően az eddig papír alapon vezetett nyilvántartásokat kötelezően elektronikussá kell alakítani, és a nyilvántartások alapján teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségnek is elektronikusan kell majd eleget tenni.

 

Megjelent továbbá az 5/2017. (III. 30.) NGM rendelet az egyes NGM rendeleteknek a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) egyes rendelkezései hatálybalépése kapcsán szükséges módosításáról. A rendelet legfontosabb célja az volt, hogy a zárjeggyel kapcsolatos rendelkezések beépüljenek a Jöt. egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 45/2016. (XI. 29.) NGM rendeletbe.

 

A NAV oldalán már elérhetőek a frissített információs füzetek a jövedéki termékkörről, az adókötelezettségről, az engedélyezési eljárásról, a nyilvántartásba vételről, a jövedéki biztosítékról, valamint a mentesülés, a visszaigénylés, a bérfőzéses és a magánfőzéses párlatkészítés, továbbá a kisüzemi bortermelés szabályairól.

 

A vonatkozó jogszabályok a Magyar Közlöny 2017. évi 43. és 47. számában jelentek meg.

 

Módosult az élelmiszerkönyv egyes hagyományos cukrásztermékekre vonatkozó szabályozása

 

Megjelent a 16/2017. (III. 29.) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról. A módosítás célja, hogy a Magyarországon hagyományosan előállított és ismert cukrászipari termékek a hagyományos elkészítési eljárásoknak megfelelően maradjanak fenn.

 

A módosítás értelmében az adott termékek csak és kizárólag az előírásban meghatározott követelmények betartása mellett készíthetőek el. Az új szabályozás garantálja, hogy az utasításnak megfelelően, kellő szakértelemmel elkészített termékek a magas minőségi követelményeknek meg tudnak felelni. A MÉ hagyományőrző cukrászati termékeket szabályozó előírásában a következő termékek lettek szabályozva és kerültek védelem alá: Dobostorta, Esterházy-torta vagy szelet, Indiáner, Rigójancsi, Krémes, Franciakrémes.

 

A rendelet hat hónapos türelmi időt határoz meg, így október elsejéig előállíthatók és a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomba hozhatók a korábbi szabályozásnak megfelelő termékek.

A rendelet a Magyar Közlöny 2017. évi 46. számában jelent meg.