Üdvözöljük a

Megtévesztő adatbekérés | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
1920
21
22232425
262728293031 

Megtévesztő adatbekérés

2018. március 5.

Az European Business Number EBN, DAD GmbH hamurgi cég angol nyelvű levelével keresett meg több gazdálkodó szervezetet. A levél végső emlékeztető, mely a közösségi adószám, valamint a cég adatainak egyeztetésére szólít fel. Az adatok kitöltésével és a levél visszaküldésével azonban a gazdálkodó szervezet egy három évre szóló szerződést köt a hamburgi céggel, és három évre kötelezi el magát, éves 771 EUR szolgáltatási díj megfizetésére.

A megtévesztő levelet a European Business Number EBN, DAD GmbH, egy hamburig székhelyű vállalkozás küldi. A levél hivatalosnak tűnő külalakja, valamint a valós, EU-s jogszabályokra való hivatkozás azt a téves benyomást keltheti, hogy a vállalkozásnak valóban kötelessége eleget tenni a közösségi adószám és a céges adatok egyeztetésének. Ez azonban egyáltalán nem igaz!

 

A levél, alaposabb átolvasás után tartalmazza, hogy a cégnek semmilyen kapcsolata sincsen az Európai Unió egyetlen hivatalos szervével sem. Mindemellett, aki mégis visszaküldi a céges adatokkal kitöltött dokumentumot, sajnos máris szerződést köt, melyben három évre kötelezi el magát, éves 771 Euró szolgáltatási díj fezetésére, amelyért cserébe a feladó kiemelet helyet ígér saját honlapján.

 

A felhívás ugyan megemlíti, hogy a cégadatok bejegyzését a német cég önkéntes alapon, nem hivatalosan és díj ellenében végzi, azonban a felhívás teljes szövegezése a fenti bekezdésben szereplő tényekkel alátámasztva azt sugallja, hogy a vállalkozásoknak nincs választási lehetősége: be kell fizetnie a nem kevés, 771 eurós éves díjat, illetve megbízást kell adnia vállalkozás adatainak közzétételére. Ez azonban nem felel meg a valóságnak!

 

Felhívjuk a vállalkozások figyelmét, hogy bár valóban bekerült a magyar jogi szabályozásba a meghivatkozott EU irányelv, azonban nem teszi kötelezővé a német cég által vezetett nyilvántartásba történő bejelentkezést.

 

Forrás: PBKIK - 2018. március 1.