Üdvözöljük a

B-tervet kaptak a vállalkozások a kamarától | Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
1920
21
22232425
262728293031 

B-tervet kaptak a vállalkozások a kamarától

Szerző: Martonosi János | 2017. október 18.

Nagy érdeklődéssel zajlott le a kamara Kereskedelmi és Szolgáltató Tagozatának, valamint az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodájának formabontó I. Vállalkozói Napja. A „Legyen B-terv!”címet viselő rendezvényt Máté Krisztina ismert televíziós műsorvezető előadása nyitotta, ahol sikeres vállalkozókkal készült riportműsora, az „Első millióm történetéből” emelt ki tanulságos gondolatokat és újszerű meglátásokat. A résztvevők azonban ezután sem maradtak érdekes programok nélkül.

A megyei gazdasági önkormányzat programjának középpontjában a változás, az alkalmazkodás és a kihívások álltak. Ennek megfelelően műsorával összefüggésben Máté Krisztina ehhez kapcsolódó gondolatokat emelt ki. Sőt azt is megtudhatta a közönség, hogy ő is újrakezdő vállalkozó: amikor azt hitte, hogy végleg kiszáll a tévézésből, az élet mást diktált, mivel producerként ma is dolgozik, mellette egyetemen tanít és viszi a családot a gyerekekkel.

 

 

 

Mind mondta 54 sikeres emberrel készített interjút. Az egyik legfontosabb dolog velük kapcsolatban az, hogy szinte minden riportalanyáról kiderült, hogy a szülei hagyták őket szabadon próbálkozni, azzal együtt, hogy ott volt a védőháló is, ha valami rosszul sülne el. Érdekességként felelevenítette, hogy a sikeres vállalkozók között volt olyan, aki gyerekkorában lila hajjal ment haza és a szülei azzal zavarták össze, hogy nem vettek tudomást a változásról. Ugyanakkor beszámolt arról is, hogy a műsor egyik legérdekesebb tapasztalata az volt számára, hogy a fiatal vállalkozók és a fiatalabb generáció már másképp gondolkodik, ami a sikerhez is elengedhetetlen. Ők jól akarják érezni magukat, nem akarnak félni, gyűlölik az utasítást, az ellenőrzést és együttműködésre törekszenek.

 

 

Az alkalmazkodás fontosságáról, és a vállalkozás életében bekövetkező változásokról női vállalkozókat kérdeztek egy kerekasztal beszélgetésen. A hölgyeket Karacs Rita, az Együttműködéssel a Gyermekekért Alapítvány elnöke kérdezte, beszélgetőtársai Füle-Barta Enikő (Sugar & Candy), Radnóti-Márton Beatrix (Europe Face Ügynökség) és Ződi-Sipos Mária (CreatIT Solution) vállalkozónők voltak. Ők sok olyan témát is megvitattak, amelyek főként a női vezetőknek okoznak kihívást. Így például szó esett a család és munka egyensúlyáról és az empátiáról is, de nem maradhattak el a minden nemet érintő kérdések, a váratlan helyzetek, a véletlenek és a munkaerő kérdése sem.

 

 

 

A nap záró programja a Jam Session volt, amelyen két sikeres vállalkozónak ugyanazokra a témákra, helyzetekre rögtönözve kellett megoldási lehetőségeket találniuk. Kiemelten került szóba a technológiai változásra, az agresszív versenytárs belépése, a munkaerő elvándorlás, és a dolgozók hirtelen munkából való kiesése. A helyzetekre Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgatója, az Üzleti évszakok c. könyv írója, valamint 2015 Példaképe, a LogMeIn-ből indult Sméja Miklós, a Research Institute Hungary Kft. ügyvezetője javasolt megoldásokat.

 


Napközben emellett az üzleti kapcsolatépítésre is lehetősége volt a mintegy 100 résztvevőnek. Ők a kamara Tanácsadói Hálózatának tagjaival és a gazdasági önkormányzat szolgáltatásaival ismerkedtek meg. Sőt felmérhették kreativitási szintjüket is, és különböző vetélkedőkön vehettek részt, amellett hogy az Enterprise Europe Network üzletfejlesztési hálózat üzleti ajánlatai közül válogathattak.

 

A CreatIT Solutions Kft. jóvoltából a rendezvényen készült kamarai címlapfotózás képei ITT és ITT tekinthetőek meg.