Figyelem: ismét megtévesztő levéllel keresnek fel vállalkozásokat!

CSMKIK

Megtévesztő levelével keresi fel a vállalkozásokat a hamburgi székhelyű  „Your Business at Net GmbH”.  A levél a vállalkozás adatainak egyeztetését, a hiányzó adatok megadását vagy a rosszul megadott adatok javítását kéri. Azonban a levél egy szerződéses ajánlat is egyben, így az adatok kitöltésével, a levél aláírásával és visszaküldésével a vállalkozás szerződést köt a hamburgi céggel.

A szerződés három évre szól, évi közel 800 euró kiadást jelent, és ha a lejárat előtt a vállalkozás nem mondja fel a szerződést, az automatikusan meghosszabbodik, vagyis újabb évekre terheli fizetési kötelezettséggel a vállalkozást. A hamburgi cég a befizetés fejében azt vállalja, hogy a vállalkozás adatait rendszerében nyilván tartja és honlapján elérhetővé teszi.

A megkeresésben szereplő kötelezettséget sem a GDPR (Általános Adatvédelmi Irányelv) rendelet, sem más európai uniós jogi/adózási szabály nem írja elő. A vállalkozások által szolgáltatandó adatok jellemzően nem személyes adatok, így azok nem esnek a GDPR rendelet hatálya alá. A vállalkozásoknak a VRE/„Your Business at Net GmbH” irányában semmilyen adatszolgáltatási kötelezettségük nincs.

Az elmúlt években hasonló megkereséssel találkozhattak már a vállalkozások, akkor a szintén hamburgi székhelyű DAD GmbH a European Business Number adatbázisba való bekerülésre ösztönözte a vállalkozásokat. További hasznos információk kapcsolódó cikkünkben olvashatók.

2019-08-14T09:25:35+00:00