Befejeződtek az SZKTV és az OSZTV megyei elődöntői – 38 szakmában 339-en versenyeztek

CSMKIK, Szakképzés

Befejeződtek a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntői Csongrád megyében. Az idei évben országosan 65 szakmában hirdettek meg versenyt. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett megyei megmérettetésekre 38 szakmában összesen 353 tanuló jelentkezett, az írásbeli elődöntőkön 339 versenyző jelent meg. A versenyen a megye valamennyi szakképző iskolája képviseltette magát. Három héten keresztül, január 7. és 22. között zajlottak az elődöntök, ahol a versenyzőknek írásbeli gyakorlatorientált feladatsorokat kellett megoldaniuk, például milyen alapanyagok szükségesek a pozsonyi kifli tésztájának elkészítéséhez (cukrász), vagy egy gépkocsi 30 ezer kilométeres időszakos karbantartási vizsgálatát kellett elvégezni (autószerelő).

 

Ezt követi majd egy válogató verseny, a továbbjutó versenyzők pedig a Szakma Sztár Fesztiválon, a verseny országos döntőjén mérik össze tudásukat. A rendezvény 2019. március 12-14. között zajlik majd a Hungexpo területén, a Szakma Sztár Fesztivál egyik elemeként. A versenyt országos szinten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi.

 

Csongrád megyében olyan szakmákban mérték össze tudásukat a fiatalok, mint például szakács, pincér, cukrász, eladó, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, villanyszerelő, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, autószerelő.

 

A versenyek szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!” A versenyek célkitűzése a „fizikai, közlekedési, informatikai és távközlési szakképesítések” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése révén, a pályaválasztás és a pályaorientáció erősítése által.

 

A diákok tudását életszerű, gyakorlatorientált feladatsorokkal mérik. A döntő, amely a fővárosi Szakma Sztár Fesztiválon lesz, egyben pályaorientációs célt is szolgál, amire a kamara nagy hangsúlyt fektet.

 

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: NFA-KA-ITM-4/2018/TK/05

2019-01-22T11:47:30+00:00