Az Európai Bizottság és négy online piactér termékbiztonsági vállalást írt alá

EEN

Négy nagy online piactér, az Alibaba (az AliExpress nevében), az Amazon, az E-Bay és a Rakuten-France kötelezettségvállalást írt alá az online piacterükön értékesített veszélyes termékek gyorsabb eltávolítása érdekében.

Az Európai Bizottság által előmozdított párbeszédnek köszönhetően a négy nagy online vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy 2 munkanapon belül reagál a tagállami hatóságoktól kapott, veszélyes termékekre vonatkozó értesítésekre, és 5 munkanapon belülintézkedéseket hoz a vásárlóktól érkező bejelentések nyomán.

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos a következőket mondta: „Az Unión belül egyre többen vásárolnak az interneten. Az elektronikus kereskedelem új lehetőségeket nyitott meg a fogyasztók előtt, alacsonyabb árakon nagyobb választékot kínálva számukra. A fogyasztóknak éppen ugyanolyan biztonságban kell lenniük, amikor az interneten vásárolnak, mint ha egy boltban tennék ezt. Örömmel üdvözlöm a termékbiztonsági vállalást, amely tovább fogja javítani a fogyasztói biztonságot. Felszólítom a többi online piacteret, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez annak érdekében, hogy az internet biztonságosabbá váljon az uniós fogyasztók számára.”

2016-ban az online értékesítés az EU-n belüli teljes értékesítés 20%-át tette ki (Eurostat). A riasztási rendszer keretében bejelentett veszélyes termékek közül egyre többet értékesítenek az interneten. Ez azt jelzi, hogy minden online piactérnek folytatnia és fokoznia kell a veszélyes termékek eltávolítása terén tett erőfeszítéseit. Az elektronikus kereskedelemről szóló uniós irányelv értesítési-eltávolítási eljárásokat vezet be a problémás online tartalom tekintetében, de nem szabályozza azokat részletesen. A mai napon az említett négy online piactér megállapodott egy sor kötelezettségvállalásról, hogy megfelelő védelemben részesítsék az uniós fogyasztókat.

Az Alibaba csoport (az AliExpress nevében), az Amazon, az E-Bay és a Rakuten-France az alábbi intézkedések meghozatalát vállalták:

  • Két munkanapon belüli reagálnak a hatóságok értesítéseire, amelyek a vállalatok kapcsolattartó pontjaira érkeznek, abból a célból, hogy azok eltávolítsák a kínálatukból a nem biztonságos termékeket. A vállalatoknak nyomon kell követniük a meghozott intézkedéseket, és tájékoztatniuk kell azokról a hatóságokat.
  • Egyértelmű lehetőséget biztosítanak a fogyasztóknak a kínálatban szereplő veszélyes termékek bejelentésére. E bejelentéseket sürgősséggel kezelik, és öt munkanapon belül megfelelő választ adnak.
  • Figyelemmel kísérik a termékvisszahívásokra/veszélyes termékekre vonatkozó információkat, amelyek a nem élelmiszer jellegű termékek uniós riasztási rendszerében állnak rendelkezésre, valamint más forrásokból, például a jogérvényesítő hatóságoktól származnak, továbbá megfelelő intézkedéseket hoznak az érintett termékek tekintetében, ha azok azonosíthatók.
  • Külön egyedüli kapcsolattartó pontokat biztosítanak az uniós tagállami hatóságoknak a veszélyes termékekre vonatkozó értesítések és a termékbiztonsági kérdésekkel kapcsolatos kommunikáció elősegítése céljából.
  • Intézkedéseket hoznak annak megelőzése céljából, hogy ismét megjelenjenek a kínálatban azok a veszélyes termékek, amelyeket már eltávolítottak.
  • Tájékoztatást/képzést nyújtanak az eladóknak az uniós termékbiztonsági jogszabályok betartásáról, megkövetelik az eladóktól a jogszabályok betartását, valamint az uniós termékbiztonsági jogszabályokra mutató hivatkozást biztosítanak az eladóknak.

A következő lépések

Az online piacterek és az Európai Bizottság hathavonta felmérik majd a kötelezettségvállalással kapcsolatosan elért eredményeket, és jelentést tesznek közzé.

Az Európai Bizottság arra ösztönzi a többi online piacteret, hogy kövessék a mai napon kezdeményező szerepet vállaló négy vállalat jó példáját, csatlakozzanak az uniós fogyasztók számára nyújtott online termékbiztonsághoz és járuljanak hozzá ahhoz.

Forrás: Európai Bizottság sajtóközlemény – 2018. június 25.

2018-06-29T09:53:13+00:00