Az EU és a világűr: nagyobb együttműködés az űrkutatás területén

EEN

Az energiaügyi szakbizottság képviselői november 21-én elfogadták a Massimiliano Salini  által jegyzett jelentéstervezetet, amely az EU űrprogramjait támogatná. A 2021-2027-es időszakra előirányozott 16 milliárd euró olyan programok fejlesztésére szolgálna, mint a Galileo (Európa saját műhold navigációs rendszere), a Kopernikusz (az EU Föld-megfigyelési programja), vagy a világűr-megfigyelési kezdeményezés (SSA). Habár az uniós űrprogramok odafent, a világűrben történnek, hatásukat idelent, a Földön is érezzük, sőt. Kommunikáció, mezőgazdasági fejlesztések, a természeti katasztrófák megfigyelése – ezek mind nem lennének lehetségesek az űrtechnológiák használata nélkül.

 

 

 

 

Miért nélkülözhetetlenek az űrprogramok?

„A modernebb, biztonságosabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb közlekedési rendszerek szorosan összekapcsolódnak az űrszektorral. A navigációs és a Föld-megfigyelési rendszerek segítségével a közlekedés is fejlődik, amelyből mind európai szinten, mind globálisan sokat profitálhatunk” – mondta el Salini.

A képviselő szerint: „A közlekedés hatékonyabb irányítása csökkenteni tudja a szennyezést és a klímaváltozás elleni harcban is segíteni tud. A drónok elterjedése segíthet a postai és csomagküldési szolgáltatásokban, a repülőgépek pontosabb követése pedig segíthet a késések és a zajszennyezés csökkentésében.”

Az űrtechnológiák alkalmazása ezeken a területeken mellőzhetetlen, ahogy a határellenőrzések és az uniós állampolgárok védelme szempontjából is meghatározó.

„Az új űrprogram célja, hogy megerősítse Európa vezető pozícióját a Föld-megfigyelési, navigációs és technológiai kutatásokban. Habár Európa jelenleg a világ második legfontosabb szereplője az űrkutatás területén, szükségünk van egy még nagyobb együttműködésre a többi szereplővel, ha fent akarjuk tartani a vezető pozíciónkat” – mondta el Salini. Hozzátette, hogy ez különösen fontos egy olyan időszakban, amikor új résztvevők lépnek be a piacra, ezzel is növelve a versenyt az európai űrszektorban.

Forrás: Európai Parlament – 2018. november 23.

2018-11-30T10:33:48+00:00