Az EU a WTO-hoz fordul a tisztességtelen kínai technológiatranszferek miatt

EEN

Az EU jogi eljárást indított a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az európai vállalkozások szellemitulajdon-jogait sértő új kínai jogszabály miatt.  A Kínába települő európai vállalkozások kötelesek tulajdonjogot vagy használati jogokat adni technológiájukra a belföldi kínai vállalkozásoknak, és nem tárgyalhatnak velük szabad piaci feltételek mellett technológiaátadási megállapodás keretében.

Ez ellentmond azoknak az alapvető jogoknak, amelyek a vállalkozásokat a WTO szabályai és elvei – különösen a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló megállapodás (TRIPS-megállapodás) – alapján megilletik.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „A technológiai innováció és a know-how tudásalapú gazdaságunk alapja. Ennek köszönhetően maradnak vállalkozásaink versenyképesek a globális piacon, és ezáltal őrizhető meg több százezer munkahely Európában. Nem engedhetjük meg, hogy bármelyik ország arra kényszerítse vállalkozásainkat, hogy ezt a komoly ráfordítások árán megszerzett tudást a határain kiadják a kezükből. Ez olyan nemzetközi szabályokba ütközik, amelyekről a WTO keretében valamennyien megállapodtunk. Ha a főbb szereplők nem tartják magukat a szabályokhoz, az egész rendszer összeomolhat.”

Az EU által indított mai eljárás a technológiák behozataláról és kiviteléről szóló kínai rendelet (más néven TIER) és a kínai és külföldi tőkéjű közös vállalkozásokról szóló rendelet (más néven a közös vállalkozásokról szóló rendelet) szerinti egyes rendelkezésekre irányul, amelyek a belföldi vállalkozásokhoz képest hátrányosan megkülönböztetik a nem kínai vállalkozásokat.

Ezek a rendelkezések sértik azokat a WTO-kötelezettségeket, amelyek szerint a külföldi vállalkozásokat a belföldiekkel egyenlő elbánásban kell részesíteni, és védeni kell a szellemi tulajdont, például a szabadalmakat és a közzé nem tett üzleti információkat.

Amennyiben a ma indítványozott konzultációk 60 napon belül nem járnak kielégítő megoldással, az EU a WTO-tól bizottság felállítását kérheti az ügy elbírálására.

Bár az EU keresete hasonlít a WTO-hoz tegnap benyújtott amerikai keresethez, attól eltérően további WTO-szabályok potenciális megsértését is kifogásolja.

Forrás: Európai Bizottság sajtóközlemény – 2018. június 1.

2018-06-07T16:26:37+00:00