Az Ecorgan sikerével példát mutatott a csongrádi vállalkozóknak

CSMKIK, Díj

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Emlékplakettjét kapta meg Horváth Varga Sándor, az Ecorgan Kft. tulajdonosa több éves kimagasló, példamutató kamarai tevékenységéért. Az elismerést a megyei kamara küldöttgyűlésén vehette át Nemesi Pál elnöktől. A csongrádi cégvezetővel arról beszélgettünk, hogyan indította útjára vállalkozását, és hogyan maradt sikeres az évek során.

1998-ban indult útjára az Ecorgan Kft. Csongrádon. A vállalat székhelye és legnagyobb telephelye azóta is ott van, Budapesten kihelyezett raktárt és bemutatótermet, Romániában pedig leányvállalatot alapítottak. Fő tevékenységük a konyhai mosogatók, csaptelepek, szelektív hulladéktároló rendszerek, háztartási készülékek és tartozékaik, valamint fa- és bútoripari termékek importja és nagykereskedelme. A konyhatechnikai termékek Németországból, Olaszországból és Törökországból, a faházak Romániából, Székelyföldről, a bútorok főként magyarországi gyártóktól származnak. A cég főbb partnerei a barkácsáruház-láncok, a különféle konyhastúdiók, valamint a szakkereskedők. Saját országos képviseleti hálózattal és több mint ötszáz aktív partnerrel bírnak.

Az Ecorgan Kft.-t Horváth Varga Sándor 1998-2011 között exportiroda-vezetőként, majd ügyvezető igazgatóként irányította, amelyben jelenleg tulajdonosként dolgozik. Vezetése alatt a vállalkozás dinamikusan fejlődött, komoly üzleti eredményeket ért el, mára a forgalom a 2,5 milliárd forintot is megközelítette.

A cég indulása tulajdonképpen egy rosszul sikerült privatizációnak köszönhető. Horváth Varga Sándor Galli Péterrel ezt követően lépett ki a Tisza Bútorgyárból, és alapították meg saját cégüket 1998-ban.

– Huszonhét évig dolgoztam a bútorgyárnál, Péter volt a vezérigazgató. Összeszedtük a szakmai kapcsolatainkat, hozzátettük a saját tudásunkat, és belevágtunk, úgy gondoltuk, meg tudunk állni a saját lábunkon. Nehéz volt a nulláról indulni, mindent mi csináltunk, amit csak el lehet képzelni, a targoncavezetéstől a kamionpakolásig. Hál’ Istennek aztán gyorsan sikerült jó belföldi és külföldi kapcsolatokat kialakítani. Két fontos momentum volt, ami a sikerünkhöz vezetett: az egyik, hogy sikerült megállapodnunk a Biancóval, a világ egyik legjobb mosogatótál-gyártójával, a másik pedig, hogy akkoriban kezdtek kiépülni a barkácsáruházak. Néhány év alatt bekerültünk mindenhova, ezzel párhuzamosan kialakult a viszonteladói hálózatunk is. Az első évben 16, a másodikban már 160 millió forintos árbevételünk volt, ez utána pár évig mindig duplázódott – beszélt a cég dinamikus indulásáról a tulajdonos.

A 2008–2009 körüli válság sem fogta meg a céget, bár 40 százalékkal csökkent az árbevétel. Mivel a korábbi években bent hagyták a profitot, így tőkeerős maradt a vállalat, nem roppantotta meg a válság, mára pedig piacvezetővé vált.

Horváth Varga Sándor elmondta, az elmúlt húsz év során jelentősen megváltoztak a vállalkozások. Főképp az informatikai rendszer fejlődött sokat, másképp folyik a munkaszervezés, egy sikeres cégnél pedig elengedhetetlen a jó szervezettség.

Az üzletember ugyan aktívan már nem vesz részt a cég vezetésében, tulajdonosként tanácsaival segíti a munkát. Nemrég hagyták jóvá a következő ötéves stratégiai tervüket, ebben az ötmilliárd forintos árbevételt célozták meg.

Az Ecorgan irányítása mellett Horváth Varga Sándor nyolc éven keresztül a csongrádi kistérségi kamarai szervezet elnökeként helyi szinten képviselte a csongrádi és a város környéki vállalkozások érdekeit, jó kapcsolatot ápolva a helyi önkormányzattal. Küldöttként és kamarai elnökségi tagként napjainkban is aktívan részt vesz a kamarai munkában.

– Az elnökségem előtti két ciklusban hozta létre a térségi szervezeteit a megyei kamara. Az volt a cél, hogy a gazdasági önkormányzat közelebb kerüljön a vállalkozásokhoz. A kezdeti szakaszban el kellett fogadtatnunk velük, hogy a kamara tehet értük valamit, hogy profitálhatnak a kamarai tagságból. Például első kézből kapják meg az információkat a vállalkozásokat érintő szabályváltozásokról, vagy a kamarán keresztül tudnak akaratot érvényesíteni. Mára eljutottunk odáig, hogy rájöttek a vállalkozások, jó igénybe venni ezt a szolgáltatást, mert a kamarától nemcsak információt, de magyarázatot is kapnak, és akár üzleti lehetőségekhez is juthatnak – mondta el Horváth Varga Sándor. Hozzátette, a térség vállalkozásai általában dinamikusan fejlődnek, az építőipari bumm és a növekvő fogyasztás húzza a gazdaságot.

Majzik Attila

2019-06-14T09:57:23+00:00