Átadtuk a Vedres-díjakat

CSMKIK, Díj, Főhír, Gazdasági hírek

Átadtuk a Vedres István díjakat a XII. Nemzetközi Építésügyi Konferencián. Az egykori szegedi városi főmérnökről elnevezett elismerést ezúttal négy díjazott, Balogh Tünde okleveles építészmérnök, Kocsis András Balázs szerkezetépítő szakmérnök, dr. Szöllősi Béla építészmérnök, Vesmásné Zákányi Ildikó okleveles építészmérnök vehette át a díjat alapító Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Csongrád Megyei Építész Kamara, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesület elnökeitől.

Balogh Tünde okleveles építészmérnök az elmúlt 35 évben a Dél-Alföld közel 30 városának és községének készítette rendezési és szabályozási tervét, valamint egyes részterületek különböző műfajú környezetalakítási dokumentációit. A klasszikus városrendezési munkákon kívül eredményesen vett részt fejlesztési karakterű szakértői anyagok, integrált városfejlesztési stratégiák és hosszú távú településfejlesztési koncepciók elkészítésében. Közreműködött Csongrád megye területrendezési tervének módosításában is. Aktív és sikeres szereplője volt a közelmúlt „településkép-védelmi” akciójának 4 „arculati kézikönyv” szerzőjeként. Építésztervezői munkásságát megépült társas- és irodaházak jelzik Szegeden és Szekszárdon. Sikeresen vett részt országos és helyi tervpályázatokon, munkatársaival számos eredményt értek el, így például Hódmezővásárhelyen a Szent István tér, Szolnokon és Békéscsabán a városközpont fejlesztése, míg Szekszárd Séd patak lefedését irányzó fejlesztésben.

Kocsis András Balázs a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte mérnöki tanulmányait, majd ezt követően szülővárosában, Szegeden helyezkedett el. Dolgozott ipari létesítmények tervezésétől kezdve irodaházak, középületek és uszoda tervezésében is. Tervezői feladatai mellett kapcsolódott be a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportjába, ahol mérnök-matematikai kutatásokban vett részt. 2008 és 2012 között Angliában dolgozott a Buro Happoldnál. Olyan nagyléptékű szerkezetek tervezésében vett részt, mint a Tottenham Hotspur új 65 ezres stadionja Londonban, a Capital Plaza felhőkarcoló Abu Dhabiban, a 2014-es Téli Olimpiai Stadion tetőszerkezetének tervezése Szocsiban. 2012 óta tagja az Angol Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Intézetének. Magas színvonalú mérnöki tevékenységét 2012-ben a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Alkotói díjjal ismerte el. Csapatával többek között a Ferencvárosi Labdarugó Stadion, a Puskás Ferenc Stadion és a Duna Aréna tervezésében vett részt. Ez utóbbi projekt 2016-ban Tierney Clark díjat nyert. Jelenleg az új Atlétikai Stadion tervező csapatának aktív tagja.

 

 

Dr. Szöllősi Béla szakmai tevékenységét a Hajdúszováti Mezőgazdasági Termelőszövetkezet Építési Főágazatánál kezdte, építésvezetői pozícióban, ezután került Szegedre. Pályája során számtalan szegedi, a város képét meghatározó projektben vett részt. Így például szegedi önkormányzati lakóépületek építésében, valamint a Phare energia megtakarítási programban. De közbeszerzési eljárások lefolytatásával és műszaki ellenőri feladatok ellátásával részt vett az Európa Nostra-díjas belvárosi palotasor felújításban is, épp úgy, mint a panelrekonstrukciós programban, valamint a sport-csarnok rekonstrukciójában és bővítésében. Emellett dolgozott az evezős és kajak-kenu olimpiai felkészülési köz-pont kialakításán, a MÁV Szegedi Vasútállomás épület felújításának közbeszerzési eljárásának lebonyolításán, a LOMBARD Rt. irodaház építésén, a Fellebbviteli Főügyészség és a Megyei Főügyészség felújításán, valamint a Román Ortodox Egyházmegye katedrális felújítási projektjében is.

Vesmásné Zákányi Ildikó okleveles építészmérnök, vezetőtervező, a Csongrád Megyei Építész Kamara tagja. Sokrétű munkássága különböző szakterületeket ölel fel. Többek között Iskolák, szakrális épületek, ravatalozó, református templom, lakóházak, lakóhajó a Tiszán. Műemléki munkái között szerepel az ópusztaszeri Szermonostor gyógynövényház, és kert, a szegedi Móra Ferenc Múzeum rekonstrukciója. Közterület rendezési munkák között a Dugonics tér rendezése, valamint az Újszeged, Odessza városrész rehabilitációja is kiemelendő. Munkásságát különböző díjakkal ismerték el: 1993-ban az Év-lakóháza: országos első díjat kapott, a családi házukért. 2013-ban Szeged – emlékéremmel tüntették ki a Dugonics tér rendezéséért. 2018-ban a Baumit cégtől az „Év homlokzata” pályázaton I. díjat kapott az ópusztaszeri gyógynövényházért. Közéleti tevékenysége is igen jelentős. A Szeged Városi Tervtanács tag-ja. Zsűritagként vett részt a Széchenyi tér rendezésére meghirdetett országos tervpályázat munkájában.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a kamara mellett működő Enterprise Europe Network Dél-alföldi Regionális Irodája, a Csongrád Megyei Építész Kamara, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara konferenciáján a díjak átadása mellett szakmai előadások is elhangzottak. Sőt ebben az évben egy kiállítás megnyitóra is sor került. A tárlat Lauscher Lipót, Szeged árvízi fotográfusának képeit mutatta be. A fotók az 1879. március 12-én hajnali 2 órakor Szeged városát elöntő nagyárvíz rombolását mutatták be. A tárlatot Blazovich László professzor, Szeged Díszpolgára, város- és település történész, a Csongrád Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója nyitotta meg.

A Kamarai Székházban elhangzott előadások ezúttal a nagy árvízzel, az árvízvédelemmel, valamint a következő évek szegedi fejlesztéseivel foglalkoztak. Emellett az építőipari aktualitásokról is szó esett, melyekről Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának helyettes államtitkára számolt be.

2019-05-24T12:40:27+00:00