A protekcionizmus erősödésére reagálva az EU rekordszámú kereskedelmi akadályt számolt fel

EEN

A kereskedelem és a beruházások előtt álló akadályokról szóló éves jelentés rámutat, hogy az Európai Bizottságnak minden korábbinál nagyobb számban sikerült megszüntetnie a külföldön üzleti tevékenységet folytató uniós vállalatok előtt álló kereskedelmi akadályokat. Az európai exportőrök bejelentései szerint 2017-ben jelentős mértékben fokozódott a protekcionizmus.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos a következőket fűzte a jelentéshez„A világ legnagyobb és leghozzáférhetőbb piacaként az EU elkötelezett annak biztosítása mellett, hogy a külföldi piacok továbbra is hasonlóképpen nyitva álljanak az uniós vállalatok és termékek előtt. Figyelembe véve, hogy az utóbbi időben a világ számos részén erősödött a protekcionizmus, a mindennapi munkánk részeként a kereskedelmi akadályok felszámolása érdekében tett erőfeszítéseink még fontosabbá váltak. Kereskedelempolitikánk központi eleme, hogy vállalkozásaink számára hozzáférhetőek legyenek a külföldi piacok. A mai jelentés kiemeli azt is, hogy a nemzetközi szabályok keretein belül hatékony megoldások vehetők igénybe. A protekcionizmus erősödésével a szabályok uniós érvényesítésének is lépést kell tartania.”

A továbbfejlesztett uniós piacra jutási stratégiának köszönhetően 2017-ben 45 akadályt sikerült teljes egészében vagy részben felszámolni – több mint kétszer annyit, mint 2016-ban. A megszüntetett akadályok 13 fő uniós export- és beruházási ágazatot érintettek, így a légi járműveket, a gépjárműveket, a kerámiaipart, az IKT-t és az elektronikát, a gépgyártást, az orvostechnikai eszközöket, a gyógyszeripart, a textil- és bőripart, az agrár-élelmiszeripart, az acélgyártást, a papíripart és a szolgáltatásokat. A Juncker-Bizottság működése alatt eddig felszámolt kereskedelmi akadályok száma ezzel eléri a 88-at.

Csak a 2014 és 2016 között megszüntetett akadályoknak köszönhetően 2017-ben 4,8 milliárd euróval emelkedett az uniós vállalkozások exportja. Ez számos kereskedelmi megállapodásaink előnyeivel azonos hatást jelent.

A jelentés rámutat továbbá, hogy 2017-ben 67 új akadály létrejöttét állapították meg, így a világ különböző részein található 57 különböző kereskedelmi partner között fennálló akadályok teljes száma már 396-ot tesz ki. Ez megerősíti az elmúlt évek során kirajzolódó aggasztó protekcionista tendenciát. 2017-ben Kína volt felelős az új akadályok legnagyobb arányú növekedéséért, majd Oroszország, Dél-Afrika, India és Törökország folytatta a sort. A földközi-tengeri térségben szintén jelentős mértékben emelkedtek az uniós vállalkozások előtt álló akadályok. A legnagyobb számú kereskedelmi akadályt érvényesítő kilenc ország kivétel nélkül a G20-gazdaságok közé tartozik.

Példák a 2017-ben felszámolt akadályokra

  • Az uniós gépgyártás által alkalmazott biztonsági normák elismerése a biztonságról szóló új brazil jogszabályban;
  • A szolgáltatásokra vonatkozó adminisztratív akadályok felszámolása Argentínában;
  • A réz- és alumíniumhulladékra, valamint a papírra vonatkozó korlátozások megszüntetése Törökországban;
  • Az egyes uniós tagállamokból Kínába, Szaúd-Arábiába és Tajvanba irányuló szarvasmarha-kivitelre vonatkozó állat- és növényegészségügyi és higiéniai akadályok megszüntetése;
  • Az egyes uniós tagállamokból Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló baromfikivitelre vonatkozó korlátozások egy részének megszüntetése.

A megjelent tájékoztatóban számos további konkrét példa szerepel.

Forrás: Európai Bizottság sajtóközlemény – 2018. június 26.

2018-06-29T09:40:51+00:00