A kereskedelem több mint 36 millió munkahelyet biztosít Unió-szerte

EEN

Az Európai Bizottság által közzétett két új tanulmány kiemeli, hogy az uniós export egyre nagyobb jelentőséggel bír a munkahelyteremtés terén Európában és Európán kívül egyaránt. A világ más részeire irányuló uniós export minden eddiginél fontosabb, hiszen 36 millió munkahelyet biztosít Európa-szerte, ami kétharmados növekedést jelent a 2000-es adathoz képest. E munkahelyekből 14 milliót nők töltenek be. Ezen túlmenően a világ más részeire irányuló uniós export 2,3 billió EUR hozzáadott értéket teremt az EU-ban.

Amióta e Bizottság 2014-ben hivatalba lépett, 3,5 millióval nőtt az exportnak köszönhetően létrejött munkahelyek száma. E munkahelyek a gazdaság többi részéhez képest átlagosan 12%-kal magasabb fizetéssel járnak.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „E tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a kereskedelem munkahelyeket jelent. A világ más részeire irányuló uniós export jelentős és egyre növekvő számú polgár megélhetéséhez járul hozzá Európa minden szegletében. A kereskedelem által biztosított munkahelyek közel 40 százalékát nők töltik be. Az uniós kereskedelemnek köszönhetően az Unió határaitól távol is több millió munkahely jön létre, például a fejlődő országokban. Ez újabb bizonyíték arra, hogy a kereskedelem mindenki számára kedvező lehetőséget jelenthet: ami nekünk jó, az partnereinknek is jó a világ minden részén.”

A mai napon az uniós kereskedelempolitikai nap keretében közzétett jelentés részletes tájékoztatókat tartalmaz az egyes uniós tagállamok által elért eredményekről. Az export Unió-szerte munkahelyeket teremt és tart fenn, amelyek száma növekedést mutat. A legmagasabb emelkedés 2000 óta Bulgáriában (+312%), Szlovákiában (+213%), Portugáliában (+172%), Litvániában (+153%), Írországban (+147%), Észtországban (+147%) és Lettországban (+138%) tapasztalható.

A közzétett adatok rámutatnak a világ többi részére irányuló export jelentős pozitív átgyűrűző hatására. Amikor valamely tagállamban jó eredményeket érnek el az uniós exportőrök, az kedvezően hat más tagállamok munkavállalóira is. Ez azért van így, mert az ellátási láncban árukat és szolgáltatásokat nyújtó cégek számára is haszonnal jár, ha végfelhasználójuk külföldön értékesíti a végterméket. Például a világ többi részére irányuló francia kivitel mintegy 627 000 munkahelyet biztosít a többi uniós tagállamban.

Végezetül a világ különböző országaiba irányuló uniós export mintegy 20 millió munkahelyet biztosít az Unión kívül. E munkahelyek száma 2000 óta több mint kétszeresére nőtt. Az Egyesült Államokban például több mint 1 millió munkahelyet tart fenn az olyan amerikai áruk és szolgáltatások biztosítása, amelyek a globális ellátási láncon keresztül beépülnek az uniós kivitelbe.

A tanulmány megvizsgálta a nemek közötti egyensúlyt, és arra a következtetésre jutott, hogy az uniós kereskedelem közel 14 millió nő munkahelyének fenntartásához járul hozzá.

Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye – 2018. november 27.

2018-11-30T10:05:19+00:00