8 új szuper-számítástechnikai központot hoznak létre

EEN

Megszületett a döntés nyolc szuper-számítástechnikai központ helyszínéről az EU különböző részein, amelyek otthont adnak majd az első európai szuperszámítógépeknek. A központok új alkalmazások kifejlesztésében fogják támogatni az európai kutatókat, ipari szereplőket és vállalkozásokat számos különböző területen, a gyógyszertervezéstől az új anyagok kifejlesztésén át az éghajlatváltozás elleni küzdelemig.

Az európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozás (EuroHPC) nyolc, különböző tagállamokban található szuper-számítástechnikai központ helyszínét jelölte ki új, csúcsteljesítményű számítógépeinek elhelyezésére, ami fontos mérföldkőnek számít abban, hogy Európa a világelsők közé kerüljön a szuper-számítástechnika terén. A helyszínek a következő városokban találhatók: Szófia (Bulgária), Ostrava (Csehország), Kajaani (Finnország), Bologna (Olaszország), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugália), Maribor (Szlovénia) és Barcelona (Spanyolország). A központok olyan területeken támogatják majd nagy jelentőségű alkalmazások fejlesztését, mint a személyre szabott orvoslás, a gyógyszer- és anyagtervezés, a biotechnológia, az időjárás-előrejelzés, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem. A közös vállalkozásban részt vevő 28 ország közül összesen 19 lesz tagja a központokat üzemeltető konzorciumoknak. Az uniós forrásokkal együtt így a közös vállalkozás összesen 840 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat. Az új szuperszámítógépek finanszírozásának pontos szabályait a közeljövőben aláírásra kerülő üzemeltetési megállapodások fogják rögzíteni.

Napjainkban a nagy teljesítményű számítástechnikai infrastruktúra nemcsak a növekedés és a munkahelyteremtés, de a stratégiai autonómia és az innováció szempontjából is minden területen alapvető fontosságú. A szuperszámítógépek alkalmazási területeinek köre rendkívül széles. Ezek a számítógépek képesek például előre jelezni a helyi és regionális időjárás alakulását, ami alapján megjósolható például az árvizek és a viharok kiterjedése és haladási útvonala, és így a szélsőséges időjárási viszonyokkal kapcsolatos korai előrejelzési rendszerek építhetők ki. A számítógépek az új gyógyszerek tervezésére, valamint az új gyógyszerek és az emberi szövetek közötti molekuláris folyamatokat és kölcsönhatásokat modellező összetett fizikai egyenletek megoldására is alkalmazhatók. A légi közlekedésben és a gépjárműiparban pedig összetett szimulációkhoz, valamint az egyes alkatrészek, sőt egész repülőgépek és gépkocsik tesztelésére is használják a szuperszámítógépeket. Ezenkívül mivel a szuperszámítógépek elengedhetetlenek a nagy léptékű szimulációk futtatásához és az adatelemzéshez, a mesterséges intelligencia fejlesztésében is rendkívül fontos szerepet játszanak, és versenyképesebbé tehetik Európát a kiberbiztonság és a blokklánc-technológia terén.

A következő lépések

A közös vállalkozás a kijelölt üzemeltetési helyszínekkel közösen 8 szuperszámítógépet tervez beszerezni: 3 exa előtti szintű számítógépet (amelyek másodpercenként több mint 150 petaflop, azaz 150 milliárd számítás végrehajtására képesek, és ezzel a világ 5 legnagyobb teljesítményű számítógépe közé tartoznak), valamint 5 petaszintű (azaz legalább 4 petaflop, vagyis másodpercenként 4 milliárd művelet végrehajtására képes) gépet.

Az exa előtti szintű rendszerek várhatóan 4-5-szor nagyobb számítási teljesítményt nyújtanak majd, mint a partnerség a fejlett európai számítástechnikáért (PRACE) nevű szervezet jelenlegi csúcsteljesítményű szuperszámítógépes rendszerei. A petaszintű rendszerekkel együtt meg fogják duplázni az európai szintű felhasználásra rendelkezésre álló szuperszámítógépes erőforrásokat, ami azt jelenti, hogy azok sokkal több felhasználót lesznek képesek kiszolgálni.

A következő hónapokban a közös vállalkozás megállapodásokat ír alá a kiválasztott üzemeltető szervezetekkel és azok konzorciumaival. Ezek a megállapodások rögzítik majd a gépek beszerzéséhez kapcsolódó közbeszerzési eljárások menetét, valamint a Bizottság és a tagállamok költségvetési kötelezettségvállalásait. A szuperszámítógépek várhatóan 2020 második felére lesznek üzemkészek és az európai tudományos élet, ipar és közszféra felhasználói számára hozzáférhetők. A PRACE meglévő szuperszámítógépeihez hasonlóan az új szuperszámítógépek is csatlakozni fognak a GEANT elnevezésű nagy sebességű páneurópai hálózathoz.

Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye – 2019. június 7.

 

2019-06-14T09:35:07+00:00